Ochutnajte: Bohatá novoročná šošovica
SERVIS - Recepty | 7.1.2012, 17.02, prispievatelia
Na nový rok sme nikdy nejedli nič, čo malo krídla, aby nám šťastie neodletelo, nič, čo malo nohy, aby neutieklo, a nič, čo malo plutvy, aby neodplávalo. Jedli sme šošovicu, aby sme mali veľa peňazí. Asi som jej jedla málo...

Jednoduché a zdravé jedlo poteší najmä v zime. FOTO: Júlia Kampfová
Všetko sa raz môže zmeniť, preto šošovica musí byť stále, trebárs aj na Troch kráľov. Veď v pravoslávnom svete majú Vianoce práve v týchto dňoch a Nový rok budú oslavovať dva týždne po tom našom. Asi 300 gramov šošovice namočím na dve hodiny. V panvici spením jednu pokrájanú cibuľu na dvoch polievkových lyžiciach olivového oleja, pridám mrkvu pokrájanú na tenučké rezance. Chvíľku pražím, pridám jeden zemiak nastrúhaný na hrubom strúhadle, jednu malú konzervu paradajkového pretlaku, namočenú šošovicu. Podlejem červeným vínom, pridám dva – tri bobkové listy, štipku rozmarínu, tymianu, kari korenie a tri podrvené strúčiky cesnaku. Pol hodinu dusím na miernom ohni. Na konci varenia dochutím soľou a pár kvapkami balzamikového octu. Najlepšie chutí s ryžou alebo chrumkavými hriankami.
Júlia Kampfová