Gule bez zemiakov
SERVIS - Recepty | 11.9.2011, 00.00, prispievatelia
Klasické slivkové guľky pozná asi každý – bezchybná sladká pochúťka, ktorá je super hlavne v sezóne sliviek. Teda, takmer bezchybná. Variť zemiaky v šupke, lúpať ich, pretlačiť v lise a vypracovať cesto je totiž vcelku zdĺhavé a prácne.

Gule z tvarohového vyzerajú ako klasické.
Našťastie, pre lenivcov existuje aj oveľa jednoduchšia alternatíva – guľky z tvarohového cesta. Stačí vziať dve balenia tučného hrudkovitého tvarohu a pol vrecka detskej krupice, pridať jedno celé vajíčko, pol deci oleja a na záver dochutiť štipkou soli. Všetko zmiešame dokopy.
Cesto vyvaľkáme na veľkej doske a nakrájame na štvorčeky, ktorými potom obaľujeme slivky. Samozrejme, slivky môžeme nahradiť aj marhuľami, jahodami či iným sezónnym ovocím, ktoré nemusí byť ani čerstvé, stačí aj mrazené či zavárané.
Varíme vo vriacej vode ako klasické guľky a podávam posypané makom a cukrom, poliate vlažným mliekom či roztopeným maslom.
Tieto guľky nie sú také super len preto, že sú rýchlo hotové. Druhou výhodou je, že keď ich spravíte viac, dajú sa zamraziť a po rozmrazení sú rovnako chutné. Ale hlavne sú zdravšie, keďže cesto obsahuje veľa tvarohu plného vápnika. Priznám sa, odkedy sme ich vyskúšali, ku klasickým zemiakovým sa vraciame málokedy. Tak dobrú chuť!
Text a foto: Betka