V Piešťanoch sa stretnú čokolatieri, tea tenderi, someliéri a barmani
AKTUALITY - Piešťany | 26.3.2024, 06.00, prispievatelia
Netradičná súťaž sa už tradične koná v kúpeľnom meste.
Aj čokolatieri ukážu svoje remeslo. Foto: pixabay.com
Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch bude v utorok 26. marca hostiť mladých someliérov, baristov, čokolatierov, tea tenderov a barmanov, účastníkov súťaže o Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera.
Na medzinárodnej úrovni bude v piatich odborných disciplínach súťažiť vyše 110 študentov z viac ako troch desiatok stredných odborných škôl zo Slovenska a z Českej republiky zameraných na hotelierstvo a gastronómiu.
Jedinečnou súťažnou disciplínou na Slovensku je disciplína čokolatier a tea tender.
Podľa riaditeľa školy Ladislava Blaškoviča je súťaž pre študentov neopakovateľná príležitosť prezentovať svoje odborné vedomosti a zručnosti a ponúknuť všetkým pestrý výber dezertov a nápojov.
Je zároveň príležitosťou a inšpiráciou pre mladých ľudí, ktorí pod vedením svojich pedagógov môžu načerpať nové obohacujúce poznatky z gastronómie a hotelierstva. Garantom každej zo súťažných disciplín bude uznávaný odborník z praxe.
Napríklad v prípade someliérov to bude Vladimír Hronský, pri čokolatiéroch Karol Stýblo.
Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera je podujatie s najväčším počtom súťažiacich, zúčastnených škôl a súťažných disciplín medzi podobnými gastronomickými súťažami na Slovensku.
Súťaž je pomenovaná po osobnosti, ktorá vďaka svojej pracovitosti, manažérskym rozhodnutiam a nezlomnosti urobila v prvej polovici minulého storočia z Piešťan svetoznáme kúpeľné mesto.
Hotelová akadémia pripravuje aj pre žiakov základných škôl samostatnú súťaž s názvom Mladý gastronóm, počas ktorej 24 žiakov pripraví slávnostnú tabuľu s témou Cesta okolo sveta a pudingový dezert.
SITA