Netradičný recept na Vianoce? Orechovo–zemiakový koláč prekvapí skvelou chuťou
SERVIS - Recepty | 20.12.2020, 12.42, prispievatelia
Máte radi na Vianoce tradičné koláče, alebo radi experimentujete? Ak platí druhá odpoveď, určite vyskúšajte orechovo-zemiakový zákusok.
Koláč skvele vyzerá aj chutí. Foto: Dušan Křístek
Orechy neodmysliteľne patria k sviatkom roka a použitie zemiakov do cesta je dosť netradičné... Zákusok ale chutí výborne a ten kto nepozná recept, zrejme len ťažko spozná, že ste do cesta použili zemiaky.
Recept pochádza z novej knihy známej cukrárky Moniky Siskovej Pečieme s Monikou, takže ide o mnohými spokojnými zákazníkmi odskúšaný zákusok.
Publikáciu Pečieme s Monikou si od októbra môžete kúpiť buď priamo v jej majcichovskej cukrárni Monikinetorty alebo cez tento e-shop.
Orechovo-zemiakový koláč
Cesto na korpus:
8 žĺtkov
125 g práškového cukru
8 bielkov
125 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
150 g mletých vlašských orechov
50 g nasekaných lieskových orechov
5 polievkových lyžíc strúhanky
200 g nadrobno postrúhaných varených zemiakov
Cca. 50 ml „rumu“ na poliatie korpusu
Čokoládová „ganáž“:
600 ml smotany na šľahanie
200 g mliečnej čokolády
Ako na to?
1, Prípravu zákusku je ideálne začať deň vopred. Uvaríme si zemiaky v šupke, tak aby boli mäkké. Na 200 g potrebujeme cca. 2 stredne veľké zemiaky. Po uvarení ich vyberieme z vody a po vychladnutí odložíme do chladničky.
2. Deň vopred pripravíme taktiež čokoládovú ganáž a to tak, že dáme uvariť smotanu. Keď smotana zovrie, odstavíme ju zo šporáku a pridáme do nej čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda roztopí. P vychladnutí tak ako zemiaky odložíme do chladničky.
3. a druhý deň pripravíme cesto. Vyšľaháme vaječné žĺtka spolu s práškovým cukrom a polovičkou sáčku vanilkového cukru. Šľaháme pokým hmota zhustne. Takto isto v druhej nádobe vyšľaháme bielka s krištáľovým cukrom a druhou polovicou vanilkového cukru.
4. Nastrúhame si vychladnuté a ošúpané zemiaky. Do nádoby so zemiakmi dáme vyšľahané žĺtka a zľahka premiešame. Hneď pridáme aj vyšľahané bielka a všetko spolu päť zľahka premiešame. Následne pridáme orechy a lieskovce zmiešané so strúhankou. Zľahka zamiešame vareškou, aby ostala hmota nadýchaná.
5. Celú túto hmotu preložíme do plechu vystlaného papierom na pečenie. Na pečenie použijeme plech približne o rozmeroch 40 x 30 centimetrov. Papier trochu potrieme olejom aby sa nám po upečení ľahšie oddelil od cesta.
6. Dáme piecť na cca 180C° asi na 20 – 30 minút. Ak sa cesto nelepí na špajdľu, tak ho vyberieme z trúby.
7. Uvarenú ganáž si počas pečenia cesta – korpusu vylejeme do nádoby šľahača a vyšľaháme na hustý tuhý krém.
8. Z upečeného a vychladnutého korpusu si dáme dole papier, na ktorom sme ho piekli a rozrežeme pozdĺžne na 2 rovnaké polovice. Jednu časť korpusu položíme na tácku. Na ňu nanesieme 1/4 vyšľahaného krému a rovnomerne rozotrieme po celej ploche. Na krém položíme druhú časť korpusu a jemne ho rovnomerne rukami pritlačíme. Následne môžeme vrchný korpus jemne pokropiť rumom.
9. Na vrch zákusku nanesieme ďalšiu 1/4 krému. Opäť ho rovnomerne rozotrieme. Zákusok hneď nožom označíme tak, ako by sme ho chceli nakrájať. Zákusok nekrájame, necháme len na povrchu zákusku vyznačené čiary. Podľa vyznačených čiar zákusok druhou polovicou krému ozdobíme pomocou cukrárskeho vrecka a napríklad celých lieskovcov. Po ozdobení dáme zákusok do chladničky.
10. Keď máme pocit, že je zákusok dostatočne stuhnutý, môžeme si ho podľa vopred naznačených čiar nakrájať a dozdobiť napríklad posekanými lieskovcami.
TIP: S korpusom zaobchádzame veľmi jemne, nakoľko ho zemiaky robia veľmi krehkým. Rum na pokropenie použijeme podľa vlastného uváženia, dávame však pozor, aby sme korpus prílišným množstvom „nerozmočili“.
(rsi, krj)